Tiada bukti kukuh Najib mendapat habuan dari 1MDB, hanya sekadar fitnah

admin

 1,249,499 

 

Pelbagai tuduhan yang dijatuhkan kepada bekas Perdana Menteri DS Najib bin Razak, kebanyakkannya adalah tuduhan fitnah yang cuba mengkaitkan DS Najib dengan Jho Low dan 1MDB.

 

Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Bhd (1MDB), Mohd Hazem Abdul Rahman memberi keterangan hari ini bahawa ketika dia diberitahu bahawa 1MDB digunakan untuk membiayai Umno, dia tidak melihat bukti seperti itu semasa dia memegang wang dari dana pelaburan kerajaan yang memberi manfaat kepada Umno atau bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

 


Bersaksi dalam perbicaraan 1MDB-Tanore hari ini, Hazem disoal siasat oleh peguam bela Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang telah menanyakan mengenai Umno dan bekas presiden partinya, Najib.

 

Shafee: Dalam dua tahun anda berada di 1MDB, adakah anda melihat Najib mendapat keuntungan dari 1MDB?

Hazem: Tidak.

Shafee: Bagaimana dengan Umno? Adakah anda melihat mereka mendapat keuntungan dari 1MDB secara kewangan?

Hazem mengakui kepada Shafee dengan mengatakan “Tidak“.

 


Namun, Hazem sebelumnya telah memberi keterangan bahawa setiausaha peribadi Najib, Allahyarham Datuk Azlin Alias, dan Low Taek Jho (Jho Low) mengatakan kepadanya bahawa dana pelaburan itu ditubuhkan untuk mengumpulkan wang untuk bekas perdana menteri dan parti politiknya, Umno.

 

Hazem, yang merupakan saksi pendakwaan kesepuluh dalam penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram oleh Najib, sebelumnya telah memberi keterangan bahawa dia telah mengadakan pertemuan dengan Azlin dan Low, yang dikatakan sebagai konspirator utama. Bekas Ketua Pegawai Eksekutif itu mengatakan bahawa dari pertemuan itu, dia memahami bahawa semua kelulusan memerlukan persetujuan dari Low sebelum pelaksanaan, jika dia ingin bekerja di 1MDB.

 


Dia juga diberitahu bahawa “1MDB dibentuk untuk membantu Umno melalui perniagaan, di mana ia akan melabur”.

 

“Jho Low memberitahu saya bahawa 1MDB adalah syarikat yang dikendalikan oleh Najib dan syarikat itu akan bertindak mengikut kehendak PM ketika itu. Apa-apa keputusan mesti mendapat persetujuan (Najib) dan ucapan terakhir daripadanya, ”kata Hazem kepada mahkamah tahun lalu.

 


Dia bertemu dengan Azlin dan Low di Hotel Shangri-La Putrajaya ketika itu untuk melamar pekerjaan itu pada bulan Julai 2012. Saksi mengatakan bahawa dia mengenali Azlin sejak mereka bekerja bersama dalam industri perbankan pelaburan.

 

Hazem menyertai 1MDB sebagai ketua pegawai operasi pada tahun 2012, sebelum menjadi CEO pada bulan Mac 2013 hingga awal 2015.

 

Dalam perbicaraan 1MDB-Tanore di Mahkamah Tinggi, Najib menghadapi empat tuduhan penyalahgunaan kuasa kerana menggunakan kedudukannya sebagai perdana menteri ketika itu,
menteri kewangan dan ketua lembaga penasihat 1MDB untuk menerima kepuasan bernilai RM2.28 bilion.

Najib juga menghadapi 21 tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan lebih RM4.3 bilion.

 

Semoga DS Najib bebas dari segala FITNAH yang dilemparkan.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Share news in social media