Tiada bukti Najib pindah RM42 juta ke akaun peribadi, kes digugurkan

admin

 67,886,132 

 

KUALA LUMPUR – Sekali lagi ketika hujah penggulungan akhir kes pembelaan SRC International Sdn Bhd hari ini, pasukan pembelaan melontarkan persoalan mengapa tidak ada bukti penyewelengan dilakukan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

 

Pihak pendakwaan juga didakwa tidak dapat membuktikan Najib adalah dalang dalam melakukan transaksi dana RM42 juta milik SRC International ke dalam akaun peribadinya sehingga kini.

 

Wang sebanyak RM42 juta itu didakwa telah dimasukkan ke dalam akuan Najib antara Disember 2014 dan Februari 2015.

 


Menurut ketua pasukan bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, SRC International dan Ambank yang ‘mengendali’ akaun peribadi membiarkan ia tidak terurus sehingga ada pihak mengambil kesempatan.

 

Shafee menegaskan, bekas Perdana Menteri itu tidak lebih daripada mangsa konspirasi pihak yang dipercayainya.

 

“Pihak pendakwaan juga sehingga hari ini tidak dapat menyelesaikan keterangan bekas Pengarah SRC, Datuk Suboh Md Yassin yang tandatangannya untuk urusan perbankan sebenarnya palsu.

 


“Selain Suboh, tandatangan bekas Ketua Eksekutif SRC International, Nik Faisal Kamil dalam surat arahan perbankan untuk urus niaga juga kemungkinan palsu namun ianya tidak dapat diselesaikan oleh pendakwaan.

 

“Pendakwaan juga tidak dapat jelaskan mengapakah bank boleh menerima cek dengan membenarkan transaksi walaupun hanya diberikan tandatangan berbentuk soft copy yang sepatutnya tidak dibenarkan mengikut peraturan bank.

 

“Ini semua antara contoh yang saya boleh kemukakan kepada mahkamah bagaimana SRC mahupun urusan dengan bank begitu tidak terurus,” katanya di hadapan Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

 

Tambah Shafee, ‘terang lagi bersuluh’ transaksi tersebut tidak sah dan salah kerana tidak dipersetujui sebagaimana yang dimuktamadkan dalam kontrak antara bank dan pelanggannya.

 

Jelasnya, kenyataan Nik Faisal yang dirakam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga mendedahkan bahawa dirinya tidak tahu menahu tentang transaksi RM42 juta.

Jadi soalnya sekarang, siapakah yang melakukan transaksi itu?,” soal Shafee.

 

Najib berdepan tujuh pertuduhan berkaitan RM42 juta dana SRC International yang masuk ke dalam akaun banknya antara Disember 2014 dan Februari 2015.

 

Beliau didakwa dengan tiga pertuduhan pecah amanah, tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan satu pertuduhan salah guna kuasa. – MalaysiaGazette

 


2 thoughts on “Tiada bukti Najib pindah RM42 juta ke akaun peribadi, kes digugurkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Share news in social media